Saturday, October 8, 2011

Kad Tunang yang ku design sendiri...


Kad la sangat... huhu~ Actually 'kad' ni nina tak print pon, just post dalam facebook je untuk tag kawan². Digital card la kiranya. Yang ni nina design pakai adobe photoshop je (zaman tak reti illustrator dulu). Asalnya nina cuma nak design map je utk kawan² supaya tak sesat, tapi bila dah start pegang photoshop tu mulala tangan menggatal nak tambah macam².. huhu tapi still simple what? Takla over macam nak kawin kan (ada tengok org buat kad utk tunang pon print mahal cam kad kawin woo... stok² anak lord lah katakan). Untuk design ni nina keep it simple je, janji ada map. Pastu tambahla sikit corak, tulisan, tarikh ngan warna tema. Ekeke... masa nina publish gambar ni pon dah ada dah org mintak nina tolong design utk diorg =p

Sunday, October 2, 2011

Random Pics of My Wedding : Bertandang

Gambar oleh Ronmad Photography (my ex-opismate).. recommended A++!!!







Random Pics of My Wedding : Sanding









Monday, June 27, 2011

Random Pics of My Wedding : Nikah

Huhu dah macam² nina post pasal wedding tapi gambar lak tak letak kan? Okaylah untuk entry kali ni nina nak letak gambar² yang diambil masa kawin aritu.. Start ngan gambar nikah dulu.. cikidout~


Gambar² yg ada border hitam ni dari my official photographer, Sam Rais Photographic..



My Mom.. <3

Suasana ketika nikah di Masjid Putra Nilai

Lepas akad... xtau camne nak gambarkan perasaan masa tu.




Kat taman mainan depan rumah.. heheh

Kereta antik bapakku..

Bilik Pengantin

My Endless Love

Tuesday, June 7, 2011

Kad Kahwin yang ku design sendiri...

Dalam entry sebelum ni nina ada bagitau kan yg nina nak design sediri kad kawin.. so inilah hasilnya...


Berbekalkan sedikit pengalaman sebagai graphic designer cikai, nina nekad buat design kad kawin sendiri. Bukan apa, org kata benda ni ada personal touch kan. Lagipon kebebasan di tangan kita.. kalau buat kat kedai kat kawin tu, bak kata Jambu, "APE PON TAK BOLEH!". Tengok kawan yg order kat kedai cam terseksa je.. nak ubah sket kne caj.. sket2 caj (mcmla complicated sangat).



Kad ni nina design pakai Adobe Illustrator je, letak gambar masa tunang dulu. Cabaran nak design kad ni ialah masa nak design map la.. huiii bukan senang tau nak design map. Orang bolehla kata "apa susah, google maps kan ada?" huh google map tu dia punya skala mcm mana... muat ke nak sumbat actual map dari KL sampai Seremban? Tu pasal la kena design lain pulak map nye... Nina buat map ni simple je. Tak suke design map yg skema n serabut cam kad kawin biasa. Yang uniknya, kad kawin nina ni nina letak sekali GPS coordinate. Huhu.. tu la pekdahnye bila design sendiri, nak letak apa pon boleh. (Skang cam dah ada org lain pon letak GPS jugak.. tiruuuuu.... ;p)

Lepas siap design, cabaran yg lebih hebat ialah masa nak print. Jenuh nina cari kedai print yg murah, mcm² kedai nina emel mintak quotation (nasib baik dah biasa dgn printing² nih so taula jugak cara² nye). Try gak tanya supplier² kat opis kalo diorg leh bagi murah, tapi hampeh gak.. kedekut! (sape yg wat kedekut tu mmg nina rejek terus laa bila diorg nak mintak projek lagi kat opis. Padan muke >:p) At last nina dapat gak yg murah, dengan bantuan orang tengah... huhu awal² plan nak print dalam 1200pcs je, tapi sbb xbanyak beza ngat, nina print 2000pcs terus! Murah je.. xsampai singgit. Bila dah siap sume pon ada lagi cabaran nak siapkan artwork ikut standard printer. Byk kali kena send balik artwork. Semua keja nina buat secara online je... dan selepas 2minggu (kalau x silap)... jengjejeng!!!

Dalam 1 bundle ni ada 500pcs je, ada 4 bundle sume.

Amik kau! hehehe... Kad kawin tu printer tu courier kat opis. Beria² nina bukak tunjuk kat opismate. Berat gile... tapi cam sangat best sebab kad kawin nina sangat tebal n my fav color... peach!!!



Yeah i <3 my wedding card!!!! Orang lain pon cam suke.. n ada yg nak tempah.. huhu ramai yg teka harga kad ni RM2.++ (standard harga kat kedai kad kawin utk kad camni) padahal~ ;p

Lepas tu satu hal lak pulak nak mengeposnye.. letih menampal setem.
Selain kad kawin, ada lagi benda² lain yang nina design sendiri untuk wedding ni. Salah satunya bunting ni...




So next time nina akan cite pasal design² yg lain ok.. adios~

Update 18/9/2011:
Salam... Tiap² hari nina tengok keyword analysis untuk blog ni, kebanyakannya google untuk tau cara buat kad kahwin sendiri. Nina tengok ada gak orang jual e-book pasal cara² nak buat kad kawin sendiri ni, tapi kna bayar ler... Hehehe... Nina buat pakai pengalaman je, tak beli e-book pon. Ermm... terpikir lak nak buat entri khas pasal cara² nak buat kad kahwin sendiri macam nina buat ni... tapi takut kalau penat² karang tapi takde sambutan pon =p So kalau sape² sokong nina buat entri pasal ni, sila drop komen yer~ Kalau takde sangat komen tu takyahlah nina buat... Buat penat je kot =p~




Anda mungkin juga meminati:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...