Tuesday, June 7, 2011

Kad Kahwin yang ku design sendiri...

Dalam entry sebelum ni nina ada bagitau kan yg nina nak design sediri kad kawin.. so inilah hasilnya...


Berbekalkan sedikit pengalaman sebagai graphic designer cikai, nina nekad buat design kad kawin sendiri. Bukan apa, org kata benda ni ada personal touch kan. Lagipon kebebasan di tangan kita.. kalau buat kat kedai kat kawin tu, bak kata Jambu, "APE PON TAK BOLEH!". Tengok kawan yg order kat kedai cam terseksa je.. nak ubah sket kne caj.. sket2 caj (mcmla complicated sangat).



Kad ni nina design pakai Adobe Illustrator je, letak gambar masa tunang dulu. Cabaran nak design kad ni ialah masa nak design map la.. huiii bukan senang tau nak design map. Orang bolehla kata "apa susah, google maps kan ada?" huh google map tu dia punya skala mcm mana... muat ke nak sumbat actual map dari KL sampai Seremban? Tu pasal la kena design lain pulak map nye... Nina buat map ni simple je. Tak suke design map yg skema n serabut cam kad kawin biasa. Yang uniknya, kad kawin nina ni nina letak sekali GPS coordinate. Huhu.. tu la pekdahnye bila design sendiri, nak letak apa pon boleh. (Skang cam dah ada org lain pon letak GPS jugak.. tiruuuuu.... ;p)

Lepas siap design, cabaran yg lebih hebat ialah masa nak print. Jenuh nina cari kedai print yg murah, mcm² kedai nina emel mintak quotation (nasib baik dah biasa dgn printing² nih so taula jugak cara² nye). Try gak tanya supplier² kat opis kalo diorg leh bagi murah, tapi hampeh gak.. kedekut! (sape yg wat kedekut tu mmg nina rejek terus laa bila diorg nak mintak projek lagi kat opis. Padan muke >:p) At last nina dapat gak yg murah, dengan bantuan orang tengah... huhu awal² plan nak print dalam 1200pcs je, tapi sbb xbanyak beza ngat, nina print 2000pcs terus! Murah je.. xsampai singgit. Bila dah siap sume pon ada lagi cabaran nak siapkan artwork ikut standard printer. Byk kali kena send balik artwork. Semua keja nina buat secara online je... dan selepas 2minggu (kalau x silap)... jengjejeng!!!

Dalam 1 bundle ni ada 500pcs je, ada 4 bundle sume.

Amik kau! hehehe... Kad kawin tu printer tu courier kat opis. Beria² nina bukak tunjuk kat opismate. Berat gile... tapi cam sangat best sebab kad kawin nina sangat tebal n my fav color... peach!!!



Yeah i <3 my wedding card!!!! Orang lain pon cam suke.. n ada yg nak tempah.. huhu ramai yg teka harga kad ni RM2.++ (standard harga kat kedai kad kawin utk kad camni) padahal~ ;p

Lepas tu satu hal lak pulak nak mengeposnye.. letih menampal setem.
Selain kad kawin, ada lagi benda² lain yang nina design sendiri untuk wedding ni. Salah satunya bunting ni...




So next time nina akan cite pasal design² yg lain ok.. adios~

Update 18/9/2011:
Salam... Tiap² hari nina tengok keyword analysis untuk blog ni, kebanyakannya google untuk tau cara buat kad kahwin sendiri. Nina tengok ada gak orang jual e-book pasal cara² nak buat kad kawin sendiri ni, tapi kna bayar ler... Hehehe... Nina buat pakai pengalaman je, tak beli e-book pon. Ermm... terpikir lak nak buat entri khas pasal cara² nak buat kad kahwin sendiri macam nina buat ni... tapi takut kalau penat² karang tapi takde sambutan pon =p So kalau sape² sokong nina buat entri pasal ni, sila drop komen yer~ Kalau takde sangat komen tu takyahlah nina buat... Buat penat je kot =p~




15 comments:

MARLIANA said...

nak tanya macam awak pelan umah pengantin tue...saya cuba uat sendiri asyik xjadi...blh bg tips tak????????

Mashi Nina Sakurada said...

insyaallah nanti saya buat entry pasal ni... tapi kena ada basic Adobe Illustrator lah. hehe...

Anonymous said...

muka kak mcm tiz zaqiyah la..hehe kak, bole x mintak email?? ada nk tnya sal kad kawin yg kak design sndri tu.. lg 5bulan sy kawin so plan nk design sndri jg...pleaseee :)

Anonymous said...

amat cantik kad..
so sweet..

terima kasih atas perkongsian pengalaman awak..
boleh sy tau awk print kad ni dkt mana?
sy pun ingat nak design kad sendiri..
harap awk dpt membantu... :-)

Anonymous said...

leh x wat tuto tuk design kad kahwin nie....please

neng ana said...

Nak tny jugak..kat mana print card tu?hehe.sekali dengan kertas ke?

rAyHan_eLLyaNi said...

Assalamuaalikum kak,

Please...please...
tolong wt tuto pasal design kad kawen ni....memang teringin nk wat kad kawen sndiri...sebab ade value nye tersendirikan...

Areen said...

huhu nina tolonglah ajar mcm mn nak buat kad sendiri. Taw buat pelan umah je yang lain2 tak tahu. Pls dear nina =)

Sayang Faleha said...

nak tips wat kad kahwin sendiri..nak jimat kos n nak ada citarasa tersendiri..

TaShaShoib(t.s studio) said...

Assalam...Nina, leh x PM kan saya kedai yang terima printing tu? Saya teringin nak run bisnes, tapi x dapat kedai percetakan yg harga dia ok...

TaShaShoib(t.s studio) said...

tsstudio88@gmail.com

Farah Wahidah said...

leh x sy nk tempalte kad kawin..cntik la..email sy ye bfarah@bradken.com

Jasrul said...

Assalamualaikum..sy sgt berminat ngan design awk..bley x bg sy template kad ni..timekaseh bnyk..ni email sy jaszrules@gmail.com..

Zuhainis Md Noor said...

salam.. ada templet utk buat kad ni x?bole share x? email saya are_nisswenggg@yahoo.com

Nura Yuzani said...

nina, yg lain sye tau nak buat..
tp nk plan map tu cane? plese wat tutor.... pastu memang kene adobe illustrator je ke... adobe photoshop xleh?

Anda mungkin juga meminati:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...